Urządzenia chłodnicze dla przemysłu

Klimgo

Fachowa pomoc

Zespół profesjonalistów

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu

Obecnie na polskim i światowym rynku działania prowadzi wiele firm, podmiotów i zakładów, które potrzebują wszelkiego rodzaju urządzeń chłodniczych. Wykorzystywane są one zarówno w procesie produkcyjnym, podczas przechowywania, sezonowania, w procesach badawczych oraz do zwyczajnego funkcjonowania urządzeń i dla komfortu ludzi.
Chłodnictwo szeroko pojęte jest działem techniki zajmującym się odprowadzaniem ciepła z przestrzeni chłodzonej, w celu uzyskania i utrzymania temperatury niższej, niż temperatura otoczenia poza tą przestrzenią.
Największe zastosowanie chłodnictwo znajduje w branży spożywczej, w utrwalaniu przydatności do użycia żywności . Najczęściej wykorzystywane tutaj to chłodziarki, lodówki, szafy mroźnicze i inne chłodnicze urządzenia sklepowe, witryny do eksponowania produktów, urządzenia do produkcji lodów i dla transportu chłodniczego – to tylko część wyposażenia, jakie wszyscy znamy.

Chłodnictwo medycyna

W medycynie systemy i urządzenia chłodnicze wykorzystywane są np. do przechowywania tkanek, podczas operacji i w sektorze laboratoryjnym.
W przemyśle i w transporcie stosowane są chłodziarki, zamrażarki oraz mniej lub bardziej komplikowane systemy obniżające temperaturę.
W sektorze rekreacyjnym wykorzystujemy urządzenia dla obiektów sportowych, do wytwarzania na przykład śniegu i lodu.
W zależności od wymaganej temperatury, jaką przy użyciu chłodniczych systemów należy nam osiągnąć występują różne obszary zastosowania tej techniki. Przykładowe i najbardziej popularne poniżej:

Temperatury od -10C do +25C

Dla zakresu temperatur od -10C do +25C – chłodnictwo stosujemy przy produkcji żywności, dla transportu, w urządzeniach klimatyzacyjnych (przy osuszaniu i schładzaniu powietrza), w pompach ciepła i w przypadku obiektów sportowych, takich jak sztuczne lodowiska i skocznie.

Temperatury od -50C do -10C

Dla zakresu temperatur od -50C do -10C – procesy chłodnicze stosujemy do zamrażania żywności w celu dalszego jej przechowywania, przy suszeniu sublimacyjnym (proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego) oraz dla skraplania propanu i butanu.

Temperatury od -180C do -50C

3. Dla zakresu temperatur od -180C do -50C – znajduje się zastosowanie przy produkcji suchego ludu oraz w kriobiologii i kriomedycynie, przy przechowywaniu tkanek i przy operacjach mózgu.

Temperatury od -170C do -180C

Dla zakres u temperatur od -170C do -180C – procesy wykorzystywane są przy skraplaniu powietrza, helu, wodoru i argonu, w lotnictwie i kosmonautyce oraz kriofizyce.

Temperatura -273

Temperatura -273C to zero absolutne, w tym przypadku wyłącznie dla badań fizycznych.

Zadzwoń i zamów wycenę

Przed każdym zleceniem zapewniamy bezpłatną wycenę realizacji. W celu uzyskania bezpłatnej wyceny prosimy o kontakt telefoniczny. Jeśli nie odbierzemy to spróbujemy skontaktować się najszybciej jak to możliwe.

+48 32 763 73 00

Wybrane opinie z Google

Efficitur ac ipsum cursus molestie libero. Curabitur et arcu pretium, laoreet mi elementum, tempus turpis. Aenean commodo quis est at ullamcorper. In fermentum 

Adam Jasiński

AJIT Adam Jasiński

Efficitur ac ipsum cursus molestie libero. Curabitur et arcu pretium, laoreet mi elementum, tempus turpis. Aenean commodo quis est at ullamcorper. In fermentum 

Andrzej Kowalski

Centrum Tech

Efficitur ac ipsum cursus molestie libero. Curabitur et arcu pretium, laoreet mi elementum, tempus turpis. Aenean commodo quis est at ullamcorper. In fermentum

Katarzyna

Balajko